Hírek

Beszámoló a hatodik műhelymunkáról

Beszámoló a hatodik műhelymunkáról

A Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért megnevezésű projekt keretében 2018. október 26-án került megszervezésre a Dr. Fél Edit Közösségi Tér nagytermében a pályázat hatodik műhelymunkája.

A műhelymunka címe: A közösségi alkalmak szerepe

Témavezető: Kis Zoltán

A műhelymunkán részt vettek a célcsoport tagok Jámbor Dénes Átány alpolgármestere, és Vígné Baráth Szilvia az Átányi Gondozási Központ vezetője.

A műhelymunka részvevői a rendezvény előtt témavázlatokat előre megkapták:

A közösségről általában

A közösségi alkalmak fajtái és szerepe

A közösségi alkalmak célja

Kötetlen beszélgetés a témában

A témavezető a műhelymunka tartalmának rövid ismertetését követően, meghívott szakértőink segítségével kezdődhetett meg a diskurzus.

Első körben a közösségről, mint alapvető emberi létfeltételről hallottunk néhány gondolatot Vígné Baráth Szilviától. Majd néhány közösségi alkalmat gyűjtöttek össze résztvevők, hogy konkrétumokhoz legyen kötve a téma. Ezt követően ezen alkalmak célját kísérelték meg közösen meghatározni.

A közösségi alkalmak céljai: találkozási alkalom megteremtése; lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb véleménycseréknek, információkhoz juttat, és teret is enged a közösséget érintő kérdések megvitatására; elősegíteni a közösség fontosságának felismerését; fejleszteni a közösségi együttműködést; jöjjön létre az közösség eltérő egyéneinek, illetve generációk közötti párbeszéd, együttműködés, teremtődjön alkalom a közösség önreprezentációjára; a közösség tagjainak legyen esélye-lehetősége saját életfeltételeinek javítására és legyen képes a pozitív változásokra irányuló közös cselekvésben való részvételre; a helyi kulturális értékek megóvása, a gyorsan változó globalizált világban.

Szóba került a helyi hitélet is. A vallásgyakorlás közösségi alkalmai, a társadalmi különbségeket áthidalódva fejeződnek ki, s így a megosztottság megjelenítésével egyszerre a társadalmi integritást is szolgálják. Ezek az alkalmak a különböző réteg-, és státusszempontok szerint differenciált közösséget egységbe fogják, s erősítik az összetartozás tudatát. A vallásnak ez a szerepe ma is erősen él, hiszen az istentisztelet, az ünnepek a közösségnek máig legnagyobb, nem rokoni alapon szerveződő közös alkalmai.

Ezen alkalmak eredményeképpen létrejön a helyi identitás, amely a múltat a jelent összekötő társadalmi és intellektuális egység, melyben az egyén számára az „odatartozás”érzését, a kötődés képességét biztosítja.

A műhelymunka során megállapításra került, hogy

  • a kollektív élmények és tapasztalatok átélése esszenciális a jól működő közösség életében.
  • különböző események a közösség életében multi funkciós szerepet töltenek be.
  • a közösségi alkalmak összekötő kapocs a múlt, a jelen és a jövő generációi között.

A műhelymunka, mint közösségi alkalom, igazán jó hangulatban telt. A kötetlen beszélgetés alkalmával próbáltak a résztvevők rávilágítani a hétköznapi életük eddig konkrétan meg nem fogalmazott egyik szeletére. És bizonyossággal a jelenlévők a jövendőben másképpen fognak tekinteni a közösségi eseményeikre.

A műhelymunkáról szóló beszámolót készítette:

Kis Zoltán

szakmai vezető.

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support