Hírek

Beszámoló az első Szakmai kerekasztal találkozó megvalósulásáról

Beszámoló az első Szakmai kerekasztal találkozó megvalósulásáról

Az Átányi Református Egyházközség a Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű konstrukció keretén belül 2018. október 25-én tartotta meg az első szakmai kerekasztal találkozóját. Maga a rendezvény a hevesi Eötvös József Református Központ középiskolájában került megrendezésre a megvalósítók, külföldi partnerek és szakemberek bevonásával.

A vendégek megérkezését követően szakmai kerekasztal találkozót a rendezvény helyszínéül szolgáló intézmény házigazdája, Együd László nyitotta meg, melynek során köszöntötte a meghívottakat és ismertette a találkozó programját. Első programelemként Bali János Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatójának a beszámolóját hallhattuk Együd László tolmácsolásában, melynek az első felében a projekt kutatási részének az előrehaladásáról kaptunk rövid ismertetőt. Majd összefoglalót hallhattak a résztvevők a kutatás szakmai bemutatásáról, mely a 2018. szeptember 21-22-i gernyeszegi Teleki Kastélyban megtartott konferencián történt meg. A beszámolót követően a délelőtt további részében hazai és nemzetközi szakértők a kutatási anyaggal kapcsolatos benyomásaikat, véleményüket fejtették ki. Majd módszertani egyeztetést követően vonult el minden meghívott ebédelni.

Kora délután az ebédet követően kötetlen szakmai diskurzus alakult ki a vallás és értékrend, vallás és nemzeti attitűd témakörében, melynek az alapját a kutatási beszámoló, valamint a projekt kutatási terve adta. Az alábbi konkrét témák kerültek górcső alá:

– A közösség számára a belső „egyháztársadalmi” folyamatok értelmezése, a közösség belső világának a lokális és tágabb horizontok alatt belátható társadalom kontextusában történő újraértelmezése.

– A református felekezeti identitás egyik központi programja szerint a református egyház és hit a magyarság számára nemzetmegtartó ereje.

– A református felekezeti azonosságtudat a teológiai, hitbeli, spirituális, illetőleg történelmi, társadalmi, kulturális területei.

A szakmai kerekasztal találkozó során megfogalmazódott, hogy a szakmai megvalósítás soráni kutatási tevékenység segít feltérképezni az egymástól elszakadt közösségek társadalmi jellemzőit. Valamint vizsgálja a határon inneni és túli közösségek felekezeti tradíciókhoz, a vallásossághoz történő kötődését területektől eltérően. Segít megismerni az utóbbi évtizedek okozta változások eredményeit a vallási közösségekre levetítve.

Az egész napos szakmai kerekasztal találkozó jó hangulatban telt, a megvalósítók, külföldi partnerek és szakemberek egybehangzóan pozitív véleményeket fogalmaztak meg a rendezvénnyel kapcsolatban.

A beszámolót készítette:

Kis Zoltán – szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support