Hírek

Beszámoló a tiszanánai tanulmányút megvalósulásáról

Beszámoló a tiszanánai tanulmányút megvalósulásáról

Az átányi református egyházközség Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projektjének negyedik tanulmányútja 2018. október 19-23-ig valósult meg. A szakemberek  Tiszanánát és gyülekezetét látogatta meg, ahol az elkövetkező reformáció napjára történő készülődést vizsgálták.

  1. nap

A szakértők október 19-én érkeztek meg a délutáni órákban. Az utazás fáradalmait kipihenve megbeszélés folyt a tanulmányút megfigyelési szempontjairól. Ekkor pontosították az események menetét és a felmerülő kérdésekre mindenki választ kapott.  A közös vacsora után mindenki elfoglalta a szálláshelyét.

  1. nap

A tanulmányút első teljes napján a szakemberek meglátogatták a tiszanánai Sütő András Általános Iskolát. Noha az intézmény nem egyházi fenntartású, vallási oktatás folyik az iskolai kereteken belül. Ezért elsősorban a hittan oktatásának a módszertana került vizsgálat alá. Ezt követően a tanulmányút résztvevői találkoztak a helyi református gyülekezet tagjaival, akiknek többek között feltehették a kérdéseiket a reformáció napjával kapcsolatban a helyi jellegzetességek vonatkozásában. Ebéd után a szakértők meglátogatták a 2014-ben átadott Tréfás Miklós szobrász-grafikus művész által készített Kálvin szobrot. Ezt követően a szobor szomszédságában található református templomba mentek át, ahol áhítati alkalomban vehettek részt. Késő délután vacsoráig a szakértők szakmai diskurzust tartottak és megvitatták a napi eseményeket.

  1. nap

A harmadik napa délelőttjén tanulmányút szakértői, meglátogatták a tiszanánai gyülekezeti teret, ahol ismét a tagokkal töltöttek el egy órát, ahol a fő téma ismét a reformáció napja volt. Majd a közelben található Kálvin házat tekintették meg, amely egyházi tulajdonú, de önkormányzati működtetésű non-profit turistaház. Délután a résztvevők ellátogattak a katolikus templomba, ahol részt vettek egy ökumenikus áhítaton. Az áhítatot követően pedig kötetlen hangvételű diskurzust tartottak a helyi ökumenikus helyzet és az együttműködés témájában.

  1. nap

Október 22-én délelőtt szakértők meglátogatták a tiszanánai polgármesteri hivatalt, ahol a helyi vezetőséggel tartottak megbeszélést a hivatalos szféra és a református gyülekezet együttműködése kérdésében, témakörében. A délutáni órákban a résztvevők meglátogatták a Tisza-tavat, majd a település néhány vállalkozását és közhasznú szervezetét, mely az esti órákig eltartott.

  1. nap

A tanulmányút utolsó napján a szakértők egymás között megemlékeztek az 1956. október 23-i történésekről. Majd a nap hátralévő részében szakmai diskurzust tartottak a tanulmányút tapasztalatainak megvitatását alapul véve. A szakértők az alábbi a következtetésekre jutottak:

–           Tiszanánán a reformáció emléknapjáról nem csak „szűk” gyülekezeti körben emlékeznek meg, hanem más gyülekezetekkel és felekezetekkel együtt ökumenikus istentiszteletek alkalmával is. Ezáltal a reformáció napjára nemcsak mint megemlékezésre tekintenek, hanem különböző gyülekezetek kapcsolatát is szorosabbá fonó eseményre.

–           A reformáció emléknapján a gyülekezet nem csak a vallási oldalról közelíti meg a megemlékezést, hanem az anyanyelvet, irodalmat és a történelmet és a művészeteket is segítségül hívják. Így egy multi-kulturális esemény körvonalazódik ki.

A szakmai diskurzus a késő délutáni órák eltartott, melyet követően utaztak haza a szakértők.

A beszámolót készítette:

Kis Zoltán – szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support