Hírek

Beszámoló a kazincbarcikai tanulmányút megvalósulásáról

Beszámoló a kazincbarcikai tanulmányút megvalósulásáról

A Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projekt nyolcadik tanulmányútját 2019. október 24-28-ig tartotta meg az átányi református egyházközség. A tanulmányút helyszínének Kazincbarcika adott otthont. Célja az 1956-os események közösségformáló történelmi vonatkozásának, a helyi közösség kapcsolatának a vizsgálata.
A megvalósuló tanulmányút során hazai és külföldi szakemberek vettek részt a programokon.
1.nap
A tanulmányút résztvevői október 24-én délután érkeztek Kazincbarcikára. Miután teljes lett a létszám, az elkövetkezendő napok programjainak a megismerését követően a szakemberek átbeszélték közösen a szakmai megfigyelési szempontokat. Miután mindenki választ kapott a felmerülő kérdéseire, a vacsorát követően elfoglalták szálláshelyeiket.

2.nap
A tanulmányút második napján a szakértők meglátogatták az Irinyi János Református tudásátadás intézményét. Az intézményi folyamatokat személyesen Csernaburczky Ferenc igazgató úr mutatta be. A látogatók betekintést kaphattak a református közösségi nevelés történetébe és mindennapjaiba. Illetve megismerkedhettek az öko-közösségi programmal. Az intézményi bemutatást követően az igazgatóúr válaszolt a kérdésekre, melyek első sorban az 1956-os megemlékezésre, ünnepi rendezvényre, továbbá az közöség keretén belül történő hitoktatásra, hitéletre vonatkoztak. Csernaburczky igazgató úrral történő eszmecsere jól belenyúlt a délutánba. A nap hátralévő részét a szakértők a kazincbarcikai Egressy Béni könyvtárban töltötték el, ahol a vallási és helytörténeti témájú folymatokat tanulmányoztak és a forradalom és a helyi hitközösségek kapcsolatát kutatták a dokumentumok között. Közösségi összetartás történelmi jellemzők vizsgálatával.

3.nap
Október 26-án a kazincbarcikai Alsóvárosi templomban Kolumbán Gábor nagytiszteletű úr fogadta a résztvevőket.

Itt a szakértők megismerkedtek a templom és a Kazincbarcika-Alsó
Református Egyházközség jógyakorlataival. Ezt követően részt vettek egy Istentiszteleten, melyen felidézték az 56-os forradalom eseményeit és szóba került a közösségi-történelmi örökségük. Család-közösség, személyi értékközpontúság, szeretetvendégség mint módszertani elem a közösségerősítésben. A Bocskai téren megemlékezés erősítette a szakmai benyomások elmélyülését. Ebéd után a résztvevők egyeztettek a kazincbarcikai református gyülekezet tagjaival, amelynek sorn az 56-os események közösségmegosztó és indentitás megerősítő tendenciáit tagalták. A leghangsúlyosabb közösségfejlesztő, összetartozást generáló társadalmi-politikai folyamatok hitéleti vonatkozásaival foglalkoztak. A befogadás, a társadalmi felelősségvállalás mindennapi leképződéseként került megismerésre.
4.nap
A tanulmányút negyedik napján a szakemberek felkeresték az Egressy Béni művelődési ház parkjában található 56-os emlékművet, ezt követően felkeresték a Kazincbarcika-Alsó Református Egyházközség gyülekezeti házát. A gyülekezeti ház életét a segédlelkész mutatta be és néhány részletesebb információt árult el az egyházközség szolgáltatásaival kapcsolatban. Ebéd után néhány presbiter és közösségi tag érkezett, akikkel a szakértők teljes délutánt kötetlen szakmai egyeztetéssel töltötték el. A történelmi vonatkozású események közösségi viszonyulása mellett hitélet-közösség módszertani egyeztetés zajlott, a gyülekezet szolgáltatáslistájának ismertetésével a helyi kisközösségek fejlesztési lehetőségeit taglalták a résztvevők. Központi elem a történelmi eseményekhez viszonyulás közösségfejlesztő ereje volt.
5.nap
Október 28-a volt a tanulmányút záró napja.
– A kazincbarcikai közösségben még ma is olyan emberek, akik átélték az 1956-os események borzalmait. Ezek a tragikus események élénken élnek ezeknek az embereknek a tudatában.
– Mivel a gyülekezet tagjai között többen vannak olyanok, akik személyesen érintettek voltak az akkori eseményekben, így még fontosabbnak tartják a megemlékezést.

– A megemlékezéseken igyekszik minden tag részt venni. Így az idősebb tagok egyfajta mintát adnak a fiatalabb korosztálynak, hogy közösen ápolják az örökséget.
A szakmai diskurzus végén a szakértők megállapították, hogy hasznos és tartalmas volt a tanulmányút, melynek során mindenki szakmai módszertani érdemi benyomásokkal gazdagodott. A résztvevők a kora délutáni órákban indultak haza. Az esemény konklúziói közt szerepelt, hogy történelmi jelentőségű társadalmi-gazdasági folyamatok képesek a közösség életét érdemben befolyásolni, kimenetellel nem korreláló módon, sokszor negatív tendenciák képesek a befogadó jellegű közösségi jellemzőket kialakítani. A tudatos közösségszervezés és fejlesztés hangsúlyos eleme lehet a múlt megismerésén alapuló társadalmi együttműködés, az aktivitás-fokozás. Az adott élethelyzetek képesek felülírni a hátrányos megkülönböztetés berögződéseit, a megismert hitéleti közösségek szolgáltatás-módszertani eljárásait (befogadó közösségek, szeretetvendégség, ökumenikus esemény-hét, bibliatábor) elemezve pedig megállapíthatóvá vált hogy a hova-tartozás érzése képes elegendő motiváló erővel bírni az egyén részére, valamint a közösség oldaláról képes oldani a kirekesztettséget, elősegíti a befogadó jellegű társadalmi tendenciák helyi, kisközösségi kialakulásának alapjait.

Készítette:
Kis Zoltán – szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support