Hírek

Beszámoló a szilvásváradi tanulmányút megvalósulásáról

Beszámoló a szilvásváradi tanulmányút megvalósulásáról

Az Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projektjének hatodik tanulmányútja 2019. június 13-17-ig valósult meg. A szakemberek(névsor mellékelve) külföldről valamint az átányi református egyházközségtől Szilvásváradot ésgyülekezetét látogatta meg, ahol a pünkösdre történő készülődés közösségi módszertanát vizsgálták.
1.nap
A programsorozat első napján, június 13-án a résztvevők a késő délutáni órákban érkeztek meg Szilvásváradra. A szálláshelyek elfoglalását követően közös vacsorára került sor. A vacsora után ismertetésre került a tanulmányút programja napokra lebontva, illetve szakmai megfigyelési szempontokat leegyeztették a jelenlévők. Hitélet és közösség viszonyrendszere, befogadás, szolgálat.
2.nap
Június 14-én a szakemberek ellátogattak a gróf Keglevich Miklós által a 19. század első felében épült Szilvásváradi Református Kerektemplomba, ahol Karászi Attila Zsolt lelkipásztor tartott Istentiszteltet. A templomban diskurzus zajlott, melynek során a helyi közösség fejlesztés-módszertani, hitéleti gyakorlatait taglalták a résztvevők, köztük a fiatal ifjúságsegítők és közösségszervezők. Az ebédet követően a kora délutáni órákban megérkeztek a presbiterek, akikkel a helyi és a szórvány-gyülekezet helyzetéről, jelenéről és jövőjéről társalogtak, valamint az ünnepi alkalmak jelentőségéről, fontosságáról és a mindennapi életben betöltött közösségi szerepéről. Megbeszélést tartottak a nap eseményeivel kapcsolatban. Hátrányos megkülönböztetés elleni gyakorlatok taglalása zajlott.
3.nap

A tanulmányút harmadik napján a szakértők ellátogattak a 2008-ban elkészült gyülekezeti házba, itt találkoztak a Szilvásváradi Református Gyülekezet tagjaival, diskurzus keretében folytatták a módszertancserét, jó gyakorlatok ismertetését. A család és a hitélet összetartó, közösségformáló erejéről zajlott a megbeszélés. A szakmai egyeztetés fő szempontsora a szegénység kultúráját is érintette, a közösség mint humánszolgáltató spontán intézmény működése is megvitatásra került.
4.nap
Június 16-án délelőtt a szakértők útjuk során érintették a 13. században épült Bélapátfalvai CiszterciApátságot, majd innen a Szilvásváradi Református Gyülekezet bélapátfalvi szórvány-gyülekezetének az idősebb tagjaival találkoztak, délután pedig a csernelyi szórvány-gyülekezet tagjaival egyeztettek.Mindkét településen a pünkösdi ünnepi alkalmak különböző és jellegzetes kulturális jelenségeiről és a különböző közösségformáló attitűdökről kaptak információkat. A szakértők látogatása az esti órákig eltartott, majd vacsorát követően tértek vissza a szálláshelyeikre.
5.nap
A tanulmányút utolsó napján a szakértők összegző szakmai diskurzust tartottak. A szilvásváradoneltöltött napok alapján egyéni reflexiókat fogalmaznak. A szakértők megfogalmazottak nyomán az alábbi a következtetésekre jutottak:
– Azon túl, hogy pünkösdnek milyen vallásos üzenete van, a szilvásvárad közösség számos tagja említette a közös értékek, hagyományok ismeretét és tiszteletét az ünneppel kapcsolatban.
– A hagyományok ápolása és az ünnepi készülődés a közösség számára élményt nyújt. A közösség élményét, mely a tapasztalatcsere alatt átadott módszertanok alkalmazására adhat teret.
– Az egyházközség tagjai megfogalmazták egymás iránti felelősségtudatukat, településhez való kötődésüket, melyet a közös események együtt megéléséből eredeztetnek.
A szakmai diskurzus a késő délutáni órák eltartott, melyet követően gazdag szakmai benyomásokkal telve utaztak haza a szakértők. A közösségi élet kiterjesztésével a társadalmi együttműködés erősítése történik, közösségi törődés, szociális, kulturális és egyéb humánterületek fejlesztő folyamatainak fenntartása révén.

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support