Hírek

Beszámoló a második szakmai kerekasztal találkozó megvalósulásáról

Beszámoló a második szakmai kerekasztal találkozó megvalósulásáról

A Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű konstrukció keretén belül Átányi Református Egyházközség 2019. május 10-én tartotta meg a második szakmai kerekasztal találkozóját. A rendezvénynek a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központ adott otthont. A résztvevők között a célcsoport tagokat, külföldi partnereket és szakembereket köszönthettünk.
A vendégek a szakmai kerekasztal találkozóra a reggeli órákban érkeztek meg. Rövid vendéglátást követően az intézmény vezetője megnyitotta a rendezvényt. Első programelemként a Vallás és kultúra a családokért projekt kutatási részének az aktuális helyzete szerinti áttekintése történt meg Bali János Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatójának a beszámolója alapján. A délelőtt további részében a kutatási anyag alapján alakult ki szakmai diskurzus a kutatás számadatokkal alátámasztott részeinek az összehasonlítása és a korábbi személyes tapasztalatainkból fakadó ismeretek felhasználásával.
Az ebédet követően szakmetodikai egyeztetés után kezdődött meg a munka a vallási azonosságtudat és a nemzeti identitás témakörében. Ezen belül az alábbi részterületek taglalására került sor:
– Megfogalmazásra került a vallási azonosságtudat, mely egyszerűen egy vallásos közösséghez való tartozás érzését jelenti. Mivel közösségről/közösségekről és azok csoportjai viszonyáról van szó, egy társadalmi kötelék átélésén is hangsúly van. Ebben az értelemben a vallási azonosságtudat számos olyan szerephez kötődik, amelyet a vallás játszik a társadalomban.
– A vallási azonosságtudat integráló szerepet játszik. A vallás hozzájárul a szociális kötelékek létrehozásához. Vagyis a közösséget összefogja, rendező funkcióval bír, mely az emberek világban való eligazodását segíti, érték- és normaközvetítő szerepe van.
– A globalizálódó világban, lassan minden vallás kisebbségnek számít. E kisebbségi valláshoz való tartozás azonban integráló erő lehet a különböző közösségbe való rendeződés során. Azonban a vallásos közösségeknek együtt kell működniük és az egymás irántikölcsönös tiszteletet, toleranciát és a vallásszabadság fontosságát kell hirdetniük a társadalmi befogadás erősítése érdekében.
– A vallási azonosságtudat társadalmilag jótékony, hiszen közvetít olyan értékeket, melyek a hittől függetlenül beépülnek a társadalmi értékrendbe. Tehát társadalomformáló erővel rendelkezik.
A szakmai kerekasztal találkozó során több dolog fogalmazódott meg a vallási azonosságtudattal és a nemzeti identitással kapcsolatosan. A kettő fogalom egymással karöltve formálja a mai közösségeket és a társadalmakat növelve a társadalmi aktivitást. Így az élet számos területére transzformáló hatással terjed ki.
Az egész napos, jó hangulatú szakmai kerekasztal találkozó szakmai diskurzusában résztvevők aktívan részt vettek. A külföldi partnerek képviselői és a szakemberek a késő délutáni zárást követően indultak haza.

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support