Hírek

Beszámoló az ökumenikus ima heti tanulmányút megvalósulásáról

Beszámoló az ökumenikus ima heti tanulmányút megvalósulásáról

Az átányi református egyházközség tagjai Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17- 00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projektjének ötödik tanulmányútja során 2019. január 19-23-ig az ökumenikus imahét jegyében a hevesi református és katolikus gyülekezetet látogatta meg. A tanulmányúton hazai és határon túli szakemberek vettek részt.
1.nap
A szakértők január 19-én érkeztek meg a délutáni órákban, majd azt követően szakmai megbeszélésen vettek részt. A megbeszélés folyamán egyeztették az események menetét. Megismerkedtek szűk körben a 2019-es év indonéz keresztények által összeállított ima heti programmal és megállapodtak a tanulmányút megfigyelési szempontjaiban.
2.nap
A szakemberek délelőtt meglátogatták hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskolát, ahol az intézmény vezetője, Bódor Istvánné kísérte körbe a csapatot. Itt bepillantást nyerhettek a katolikus iskola mindennapjaiba. A szakértők első sorban a hittan oktatásának a módszertanára voltak kíváncsiak és kérdéseket tettek fel az iskolában folyó ökumenikus imahét programjaival, mozzanataival kapcsolatban, kitekintve a hittan közösségformáló módszertanára.
Az ebédet követően a szakértők a hevesi katolikus közösség néhány tagját meglátogatták, kedélyesen és kötetlenül egyeztethettek a helyi gyülekezetek viszonyairól és alakulásáról. A családlátogatás után a szakértők szakmai diskurzust tartottak és megvitatták a napi eseményeket. A közösségi-társadalmi keresztmetszet a hitélet mint közösségmegtartó erő vonalán került egyeztetésre.
3.nap
A tanulmányút harmadik napján a szakértők részt vettek az Eötvös József Református Oktatási központban megrendezett Ökumenikus Istentiszteleten. Az istentiszteleten részt vettek a tiszanánai, a tarnamérai, az átányi és a hevesi katolikus és református gyülekezet tagjai. A szolgálatot Nagy István római katolikus plébános úr, nagytiszteletű Komróczki Sándorné, nagytiszteletű Mészáros Ildikó, nagytiszteletű Makay László, nagytiszteletű Ferenczfi Zoltán református lelkészek tették. Az igehirdetést követően a különböző felekezetek tagjai a rendezvényzáró szeretetvendégségen jó hangulatú eszmecserét bonyolítottak le, melynek központi témája a különbségek ellenére a közös felekezeti vonások vizsgálata volt. Közösségmegerősítés a hit által, helyi közösségmegtartó gyakorlatok.
4.nap
A délelőttöt a szakértők a hevesi gyülekezet tagjainál töltötték, ahol az imahétre történő lelki felkészülésről egyeztettek a vendéglátókkal. Délután érintették a Római Katolikus Templomot. Azt követően átmentek a Katolikus Plébániára, ahol szakmai diskurzust tartottak, amelyhez csatlakozott Nagy István plébános úr is. Itt megvitatták közösen az indonéz testvérek ökumenikus imahét programját és témáját, módszereit. A hátrányos megkülönböztetés elleni szempontokhoz helyi, befogadó attitüd minták egyeztetése zajlott, szemléletformálás és közösségformálás jellemzők mellett
5.nap
A tanulmányút ötödik napján a szakértők ellátogattak a hevesi Római Katolikus Templomban megrendezett Ökumenikus szentmisére, ahol Nagy István római katolikus plébános és nagytiszteletű Mészáros Ildikó református lelkész teljesített szolgálatot. Az Ökumenikus szentmisét követően a hevesi katolikus és református gyülekezet tagjai valamint a tanulmányút szakérői részt vettek a Római Katolikus Plébánián megrendezett agapén, ahol kötetlen beszélgetés folyt a helyi módszerek adaptálási lehetőségeire. Hitélet és közösség, társadalmi befogadás fejlesztése közösségi módszerrel.
Az agapét követően a szekértők szakmai diskurzust tartottak, a tanulmányút során szerzett tapasztalatok alapján a következőket fogalmazták meg:
– Jellemzően a kettősség fogalmazódott meg a szakmai diskurzus során az ökumenikus imahét során tapasztaltakban. Ez a kettősség a közös és az eltérő jegyek összehasonlításában realizálódtak.
– Minden felekezet másképp éli meg a keresztény/keresztyén hitét, de mégis egy és ugyanazon cél felé haladnak – ez pedig különbözőségeik ellenére is összeköti azokat a közösségfejlesztés módszereivel.

– Az eltérő felekezetek általi ökumenikus igehirdetésekből levont következtetés az, hogy noha a különbözőek liturgiai mozzanatok, az összekötő erő krisztusi evangélium. Ez összekötő kapocs mindig visszatérő elemként jelent meg a konklúziókban. A szakmai módszertani tartalom a befogadás, valamint a helyi, vallási alapú közösségi folyamatok megfogalmazása mellett realizálódtak.
Az szakmai diskurzust követően utaztak haza a szakértők.
A beszámolót készítette:
Kis Zoltán – szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support