Hírek

Beszámoló a poroszlói tanulmányút megvalósulásáról

Beszámoló a poroszlói tanulmányút megvalósulásáról

Az Átányi Református Egyházközség 2018. augusztus 17-21-ig tartotta meg a Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projekt harmadik tanulmányútját. A tanulmányút helyszíne poroszló volt és a célja a Szent István naphoz kötődő szokások megfigyelése került célkitűzésre. A megvalósuló tanulmányút során meghívott szakemberek vettek részt a programokon.

  1. nap

A programsorozat első napján a résztvevők a késő délutáni órákban érkeztek meg. A szálláshelyek elfoglalását követően közös vacsorára került sor. A vacsora után ismertetésre került az elkövetkező napok teljes programja, illetve szakmai megfigyelési szempontokat is leegyeztették a jelenlévők.

  1. nap

18-án délelőtt a poroszlói Vass Lajos Általános Iskolába látogattak el a szakértők, ahol megismerkedtek a lokális hitoktatás sajátosságaival. Ezt követően pedig megtekintették a helyi önkormányzat épületét. Itt az önkormányzat egyik képviselőjével tartottak rövid szakmai megbeszélést a helyi gyülekezetek támogatásával kapcsolatban. Az ebédet követően délután csatlakoztak a poroszlói Szent István napi programok eseményihez. A délután során a szakértőknek bővebb lehetőségük volt megfigyelni a programokon keresztül a közösség életét és az ünnephez való kötődésüket. A napot vacsorával, majd a Szabadstrandon koncertmegtekintéssel zárták.

  1. nap

A tanulmányút harmadik napjának a délelőttjén istentiszteleten vettek részt a tanulmányút szakértői, majd a poroszlói gyülekezettel közösen az ünnephez kapcsolódó kulturális attitűdökről beszélgettek. Itt megállapították, hogy nem csak a református, hanem a katolikus gyülekezet is részt vállal az ünnepi készülődésben és a programszervezésben. A lelki feltöltődést követően délután a szakértők vendéglátó gyülekezet tagjait látogatták meg saját otthonaikban. Ezen látogatási alkalmak kiváló lehetőségnek bizonyultak arra, hogy közvetlenebb, családiasabb körben vizsgálhassák meg a helyiek kötődését az ünneppel kapcsolatban.

  1. nap

Augusztus 20-én a szakértők a település könyvtárát látogatták meg, ahol a könyvtáros segítségével áttanulmányozták a vallási témájú köteteket. Továbbá arról tartottak megbeszélést, hogy mennyire tudatosan választják az egyházi és vallási témájú könyveket a könyvtár látogatói. Majd ünnepi megemlékezésen vettek részt, melyet követően csatlakoztak a helyi gyülekezet tagjaihoz a hagyományos ünnepi kenyérszenteléshez. A délután további részében a poroszlói a Tisza-tavi Ökocentrumba látogattak el. Végezetül tűzijáték zárta le a napot.

  1. nap

A tanulmányút utolsó napján záró szakmai diskurzust tartottak a szakértők, melynek során összegezték a látottakat és a tapasztaltakat. Ezen összegzések alapján az alábbi konklúziókat vonták le:

  • augusztus 20-i ünnepi megemlékezés fokozatosan veszíti el a vallási jellegét, és világi értékek felé tolódik el
  • sokan, főként a fiatalok érdektelenek az augusztus 20-i megemlékezés kapcsán
  • a fokozatosan fogyatkozó gyülekezet lelkesen és aktívan részt vesz a programokon és a szervezésben, mely inkább az idősebb korosztályra jellemző

A szakmai diskurzus még folytatódott a délutáni órákban is, melyet követően utaztak el a szakértők.

A beszámolót készítette:

Kis Zoltán – szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support