Hírek

Kutatási részjelentés

Az alábbi bejegyzésben a A Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projekt kutatási részjelentését tesszük közzé:

A pályázathoz tartozó kutatási terepeken 2018. június 1-től elindult az empirikus társadalomtudományi adatfelvétel. A kutatásban résztvevők három társadalomtudományi módszert ötvöznek a vizsgálat során. A helyszíni kérdőívezés mellett szakértői interjúk felvételére valamint közösségi rendezvények résztvevő megfigyelésére került sor. Az adatgyűjtés legintenzívebb szakaszai a kérdőívek kitöltésének időszakára estek. Átányon augusztus 15 és 18 között, míg Harasztiban augusztus 26 és 29 között szervezett kutatótábor keretében sikerült legnagyobb számban kitöltetni a kérdőíveket. Rimaszombaton és környékén szintén augusztusban történt a kérdőívek kitöltése, amelyhez a helyi lelkészek és a presbitériumok tagjai nyújtottak segítséget. Átányon a korábbi kutatásokban résztvevő, így megfelelő tereptapasztalattal és kapcsolatokkal rendelkező szakemberek segédkeztek az adatfelvételben. a felvidéki helyszíneken szintén az önkéntes kutatók és helyi vallási vezetők és értelmiségi személyek vállalkoztak arra, hogy bekapcsolódnak ebbe a programba. Harasztiban az ELTE Néprajzi Intézetének hallgatói is részt vettek a kutatásban, akiket Szenn Péter református püspök úr és kedves felesége látott személyesen vendégül. Az adatfelvétel a tervek szerint szeptember 30-án zárul, amit az adatok felvitele és elemzése követ. A kutatókat szívesen fogadták a megkérdezettek a magyarországi, a horvátországi és a szlovákiai református közösségekben egyaránt, amelyben szerepet játszott az a tény is, hogy az egyházi vezetők már előre felkészítették a lakosokat a kutatáshoz kapcsolódó várható megkeresésekre.

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support