Hírek

Beszámoló az első Nemzetközi kerekasztal találkozó megvalósulásáról

Beszámoló az első Nemzetközi kerekasztal találkozó megvalósulásáról

Az Átányi Református Egyházközség 2018. augusztus 1-jén tartotta meg a Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projekt Nemzetközi kerekasztal találkozóját. A rendezvénynek az Átányi Református Lelkészi Hivatal és a szomszédságban található református templom adott otthont.

A rendezvény kezdő időpontja 8 órára volt meghirdetve, de egy rövid késéssel kezdődött meg a megnyitó. Ez nem okozott semmi kellemetlenséget, mert a meghívott vendégek ez idő alatt ismerkedtek, igen jókedvűen elbeszélgettek és megindult a jó gyakorlatok megismerése, a tapasztalatcsere és a különböző vallási gyülekezetek szokásairól és kulturális sokszínűségéről.

A Nemzetközi kerekasztal találkozót Együd László presbiter testvér nyitotta meg, melynek során ismertette a Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű pályázat lényegét, a találkozó szakmai célkitűzéseit és megfigyelési szempontokat. Ezt követően néhány szót hallhattunk az átányi református közösség rövid történetéről. A köszöntő után Együd úr felkérte a pályázat partnereinek a képviselőit, hogy mutatkozzanak be és néhány szóban ismertessék az adott terület viszonyait és egyházközösségeit. Elsőként a haraszti egyházközség vezetőjeként Szenn Péter nagytiszteletű püspökúr bemutatkozóját hallhattuk. Végül Molnár Sándor nagytiszteletű úrtól hallhattunk bemutatót Felvidékről és Rimaszombatról. Jellemzően minden bemutatásban hallhattunk az adott terület vallásgyakorlásáról és annak a közösségekre gyakorolt hatásairól, melynek vizsgálata és összehasonlítása volt a kerekasztal találkozó egyik célja. Végezetül Bali János Nemzetstratégiai Kutatóintézet kutatási, stratégiai és koordinációs igazgatója köszöntötte néhány kedves szóval a megjelenteket.

A megnyitót követően a vendégek átmentek a Református templomba, ahol 10 órakor kezdődött az istentisztelet. Az igei hirdetést Szenn Péter nagytiszteletű püspökúr vállalta.

Az Istentiszteletet után a gyülekezet a templom melletti Trianon emlékére emelt Nemzeti Összetartozás emlékművéhez kivonult. Itt egy rövid ünnepi műsort követően Molnár Sándor nagytiszteletű úr mondott egy beszédet megemlékezve a nemzeti összetartozásról. Ezen ünnepi alkalommal emlékeztünk nemzettestvéreink iránti szeretetről, közös, összetartó szellemiségről és kultúránkról.

A megemlékezés után a gyülekezet visszavonult a templomba, ahol Kátai Zoltán krónikásénekes és énekmondó egyórás műsorát élvezte. Az előadás során históriás énekek, reneszánsz dalok, zsoltárfordítások hangzottak el többek között Balassi Bálint, Wathay Ferenc, Szenczi Molnár Albert szerzőktől.

A lelki feltöltődést követően a gyülekezet közösen átment a Dr. Fél Edit közösségi térbe. Itt a közös imádkozást követően ebédelt meg minden meghívott, melyet követően folytatódott a szakmai diskurzus a család és az egyházközösségek társadalmi szerepéről a különböző területi sajátosságok, humánszolgáltatási jellemzők vonatkozásában, valamint a református közösségek identitáskultúrájáról és változatairól. Ennek keretében sor került néhány hazai és nemzetközi szakirodalomi kötet áttanulmányozására.

A megismert kötetek:

Dr. Daniel Egeler – Legyetek az én követőim!

Cseri Kálmán – Isten kérdez

Hofer Tamás – Egy falu az országban

Reformata Ecclesia – Fejezetek az átányi református egyház történetéből

Kovács Géza – Üzenet Istentől minden napra

Tanítványság és szolgálat – a mai Magyarországon

A lélekmadár röpte – amiről a református templomok mesélnek

Eberhard Busch – Református – egy felekezet arculata

Gene A. Getz – Építse egyik a másikat

Győri L. János – A magyar reformáció irodalmi hagyományai

A szakmai diskurzus során az alábbi tapasztalat fogalmazódott meg:

  • a közös vallási és történelmi értékeink mellett anyanyelvünk ápolására is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szépirodalmi művek tanulmányozásán keresztül

Összességében véve a Nemzetközi kerekasztal találkozó nagyon jól sikerült. A pályázati célok mentén a multikulturális sokszínűség megóvását és ápolását, valamint az egyházak hálózati együttműködését, és a tapasztalatcserék erősítését sikerült megvalósítani. Mindemellett a meghívottak jól érezték magukat és élményekben gazdagon távoztak haza a kora esti órákban.

A beszámolót készítette:

Kis Zoltán – szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support