Hírek

Beszámoló a harmadik műhelymunkáról

2018 június 1-én került megrendezésre került a Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projekt harmadik műhelymunkája az Átányi Református Lelkészi Hivatal Gyülekezeti termében.

A műhelymunka címe: A szülők és család szerepe

Témavezető: Együd László

A műhelymunkán jelen voltak célcsoport tagok, külföldi partnereink képviselői, családsegítő szakemberek és a két szakember, Orbán Károlyné védőnő és Együdné Batki Veronika óvónő.

A műhelymunka teljes szerkezete, valamint a prezentáció – melynek anyaga elérhető – az alábbi témavázlatokra épült:

A család meghatározása

Átalakuló családmodell

A rendszerváltás utáni gazdasági változások

Lehetséges megoldások?

Kötetlen beszélgetés a témában

A műhelymunka alkalmával a témavezető néhány olyan gondolattal indította meg a beszélgetést, melyeknek komoly szociológiai kutatási háttere van. A téma egyik fajsúlyos problémája, hogy a házasságkötések száma 70-es évektől csökken, csaknem felére – főleg a társadalom két ‘szélén’, vagyis a nagyon szegények és az igazán tehetősek körében. Továbbá házasságkötések mind későbbi életkorra tolódnak. Amíg a 70-es vagy a 80-as években a fiatalok jellemzően a 20-as éveik első felében házasodtak, ez napjainkra megközelítőleg tíz évvel eltolódott. Ennek okai meglelhetőek abban, hogy a társadalom minden rétegében szkepszis alakult ki a házassággal kapcsolatban és így annak a kizárólagossága megszűnik a közvéleményben és a jogrendszerünkben.

A házasságon kívül születő gyerekek aránya nő, az összes születésszám azonban csökken. Ezzel együtt fontos volt megemlíteni, hogy a válások száma is ő. Ebből adódó probléma pedig, hogy az egyszülős család életszínvonala alacsonyabb. Arról nem is beszélve, hogy a gyereknevelés költségei évről évre csak nőnek, nem csak azért, mert a gazdasági környezet ezt hozza magával, hanem azért is, mert a gyerekek is növekednek. Nagyobb ruhákat kell nekik vásárolni, több élelmiszer is fogy.

A rendszerváltással megjelenő gazdasági változások a családok egy részére is komoly, gyakran legyőzhetetlen terheket rótt. Az egyik legnagyobb probléma a munkanélküliség. A jövedelem kiesés rengeteg családot képes tönkretenni. Az ebből adódó önbecsülés csökkenésére és a kilátástalanságra, gyakran önpusztító válaszok születnek, melyek dohányzás-, szerencsejáték-, alkohol- és kábítószer-függőség formájában materializálódnak. Az ilyen szülők a gyerekeiknek olyan negatív mintát mutatnak, melynek következtében kialakul a többgenerációs munkanélküliség.

Évről évre lehet hallani arról, hogy a társadalmi különbségek egyre csak növekednek. Az az úgynevezett társadalmi olló két szára egyre jobban szétnyílik. A mélyszegénység rengeteg magyar család súlyos helyzete.  A periférián rekedő emberek iszonyatos erőfeszítésekkel tudják magukat a társadalmi létrán felküzdeni. Már ha sikerül. Ismételten a szülői minta pozitív képének a hiányára kell felhívni a figyelmet.

Mind-mind ezekből a problémákból, melyek a beszélgetés során felmerültek, közösen az alábbiakat lehetett leszűrni:

– A család, mint nukleáris egység adja, illetve kellene adnia az embereknek az alapvető biztonságot az élethez.

– A szülőknek és a nagyszülőknek kell megteremteni az utókor számára azt a légkört, mely biztosítja az elkövetkező generációk egészséges fejlődését. És ez a biztonság lehet az alapja a kiegyensúlyozott és olajozottan működő társadalomhoz.

– A beszélgetésen többször felmerülő szülői minta mindennek az alapja. Ennek hiányában jelennek meg a műhelymunka első felében taglalt problémák.

A műhelymunka igen jó légkörben zajlott le. „A szülők és család szerepének” a témája a megjelenteket érdekelte és aktívan megmozgatta, amelyet a hozzászólások nagy száma is bizonyított. A témavezető által felhozott néhány kutatási pontban nagy volt az egyetértés, és mintegy másfél órán keresztül fűzték tovább a gondolatokat.

A műhelymunkáról szóló beszámolót készítette: Kis Zoltán szakmai vezető.

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support