Hírek

Beszámoló a tizenkettedik műhelymunkáról

Beszámoló a tizenkettedik műhelymunkáról

műhelymunkáról2019. október 11-én megrendezésre került a Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért elnevezésű projekt tizenkettedik műhelymunkája a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban.
A műhelymunka témája: Vallás, mint érték
Témavezető: Fekete Zsolt
A műhelymunkán részt vettek a meghívottak, külföldi partnerek képviselői, a célcsoport tagok, többek között Kormos Gábor szociológus és Szalai Miklós vallástörténész.
A műhelymunkán résztvevők az alábbi témakörök feldolgozása mentén haladtak munkájuk során:
A vallásról általában
A vallásos értékrend, erkölcs, etika
Kötetlen beszélgetés a témával kapcsolatban
A műhelymunka egy rövid megnyitót követően kezdődött meg. Legelső feladatként a vallásróláltalában esett néhány szó, vallás, hitéleti közöségformálás, családformáló szerep. A vallásközösségi, közösségteremtő és formáló mechanizmusa, egészséges családképet támogató szolgáltatójellege kulcsfontosságú a helyi hitéleti kisközösségek életében. A résztvevők szinte valamennyi ismert közösségük életéből tudtak konkrét példákat említeni a megállapítások alapjául, teológiai megközelítésből került elemzésre valamennyi személyiségformáló közösségi folyamat (integrálás, befogadás, hovatartozás, összetartozás). A leglényegesebb tényezők között a kosznenzusos, közösségi tagok által meg nem kérdőjelezhető alaptéziseket szerepeltették a műhelymunka résztvevői. A közösen megélt, elfogadott, meg nem kérdőjelezett tények ismeretének osztozása mint hitéleti jelenség képes hozzájárulni a családi és kisközösségi fejlődéshez, hiszen az egyén hitrendszerében meg nem kérdőjelezhető tézisek közös „birtoklása” egységélményként tud hozzájárulni több, a közösségi élet szempontjából lényeges kisközösségi folyamat kialakulsához. A befogadó szemlélet, támogató, szolgáltó jellegű hozzáállás a közös felekezeti események kapcsán idővel kialakul a közösség tagjainál, tudatos szerveződés eredményeként pedig valamennyi résztvevő egyet értett azzal hogy kifejezetten hatékonyan lehet elérni befogadóbb, támogatóbb szemléletű egyéni hozzáállást a közösségi életen belül. A közös értékek eszmei birtoklása képesek felülírni hosszú távon az egzisztenciális különbségeket is, hozzájárulva a hátrányos megkülönböztetés elkerüléséhez. A vallás történelmi jelentőségű kohézió, felekezeti hovatartozástól a résztvevők az ökumenikus szerveződések szükségességét emelték ki és kifejezték abbéli szándékukat hogy a fent összegzetteket megtartva aktív részvételt vállalnak az ilyen típusú események generálásában a társadalmi folyamatok befogadó jellegű alakítása érdekében.
Kihangsúlyozásra került, hogy a keresztény értékek egyik legfontosabbika az abszolút igazság keresése, amely úgy fogalmazható meg: az élet tisztelete.
A műhelymunka során megállapításra került, hogy
– a vallás közösségteremtő és formáló erő.
– a vallási szabályok hatással vannak a közerkölcsre.

Kis Zoltán szakmai vezető

Szóljon hozzá

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support