Hírek

Beszámoló a hetedik műhelymunkáról

Beszámoló a hetedik műhelymunkáról

A Transznacionális együttműködések (EFOP-5.2.2-17-00037) Vallás és kultúra a családokért megnevezésű projekt keretében 2019. április 5-én 17 órai kezdettel került megszervezésre az hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban a pályázat nyolcadik műhelymunkája.

A műhelymunka címe: A média hatásai

Témavezető: Kovács Tímea

A műhelymunkán részt vett 10 fő (jelenléti ív mellékelve), pontosabban a megvalósítók, valamint Balogh Péter újságíró és Laczházi Hajnalka Együtt Egymásért Alapítvány az Átányi Református Gyülekezetért kuratóriumának tagja.

A műhelymunkán résztvevők a témavázlatokat előre megkapták, melyek mentén haladva folyt a szakmai diskurzus. A témavázlatok:

A médiáról általában

A média hatásai a különböző korosztályokra

A média manipulációs eszközei

A műhelymunkát Kovács Tímea nyitotta. Majd Balogh Péter újságíró összegezte a mai média helyzetét. A szocializáció legfontosabb intézménye a család ahol a normákat, értékeket magába szívja az ember. A társadalmunkban a szocializációnak más színterei is vannak: óvoda, az iskola, a kortársak csoportja, majd a munkahely. Ezek mellett folyamatosan nő a média szocializációs szerepe is, ami önmagában még nem baj. A kérdés az, hogy milyen idős kortól, milyen mértékben van az egyénekre befolyással. Ráadásul sokan nem tudják megfelelően értelmezni az őket ért hatásokat, a média üzeneteit. Más-más hatása van az emberekre a különböző életkorokban.

Hatásuk a gyerekekre: A televízió, és az internet különböző viselkedésmintákat közvetítenek, részt vesznek a szocializációban. Akkor van baj, ha a gyerek több és erősebb mintát kap, mint a családjából. Ezek a példaképek nem tudnak igazi kapaszkodót adni az életben.

Hatásuk a felnőttekre: Az egészséges, értelmileg ép felnőttek különbséget tudnak ugyan tenni a valóság és a fikció között, ám esetükben is szükség van a megfelelő mennyiségű háttér tudásra. Ha túl sok időt tölt a felnőtt filmnézéssel, avagy az interneten nehezebben tud visszatérni a „valóságba”.

Hatásuk az idősekre: Az idősek számára sokszor a televíziózás jelenti a legfőbb szórakozást. A túl sok film- és sorozatnézés azonban csökkentheti valóságérzéküket előfordulhat, hogy összekeveredik bennük a fikció és valóság.

De nem csak gyermek és felnőtt között van különbség, egyénenként is eltérő hatása van a médiatartalmaknak. Minden tömegkommunikációs eszköznek vannak pozitív illetve negatív hatásai is. A médiumok kedvező hatásai például az információáramlás, szórakozás stb. Negatív hatása lehet a félelmet kiváltó illetve az agresszív, nyugtalanító tartalmaknak is, vagy a manipulálásnak.

A tömegtájékoztatás leggyakrabban azt a manipulációs stratégiát követi, hogy nem nyíltan, közvetlenül, hanem valamilyen burkolt, de hatásosabb módon befolyásolja használóit. A média a hatásmechanizmusa összetett. A befolyásolás hat ránk tudat alatt, a ráció segítségével hitelesnek tűnő számokkal, adatokkal, híres emberek által, jó, kívánatos csomagolással, félelemkeltéssel, szándékos hiánykeltéssel („amíg a készlet tart”), beetetéssel (mikor a rossz mellett a jó termék jobbnak tűnik), ötletesnek hangzó, és ezért az embereket megvezető, de igazából semmitmondó jelmondatokkal, illetve egyéb módon, például énekkel, könnyen megjegyezhető szlogennel.

Az átlagember gyakorlatilag ezek a hatásmechanizmusok ellen teljesen védtelen, mert nem tudja, hogy hogyan és honnan akarnak manipulálni.

Laczházi Hajnalka többször kitért arra, hogy a média világában a hit, vallás és az egyházi tartalmak nem kapnak szerepet. Gyakorlatilag teljes mértékben hiányoznak, nem találjuk nyomát sem. Nem divatos és „trendi” templomba járni és vallási közösség tagja lenni. Ezeknek a mintáknak a hiányában a felnövekvő generáció életéből hiányozni fog a hitre irányuló igény. Ezért is emelték ki a család fontosságát és mintaadó szerepét.

A média hatalmának negatív vonása abból következik, hogy passzivitásra is ösztönöz, ugyanis a különböző tartalmak befogadása nem követel különösebb szellemi erőfeszítést. Mert a média befogadása sajátos lélektani törvények szerint történik: a kapott információt könnyebben elhisszük, ha nincs más információnk vagy tapasztalatunk. Így azzal, hogy a vallás nem kerül a média világába napirendre, vallásos hitre nézve destruktív hatással bír a passzivitás.

A műhelymunka során megállapításra került, hogy

  • a régi korok és a mai egyházi vezetőknek ahhoz, hogy a közösséget összefogják hasonló személyiségjegyekkel kellett/kell rendelkezniük.
  • a média mindenkire hatással van, azonban máshogy hat az eltérő korú emberekre.
  • a tömegtájékoztatás gazdag tárházzal rendelkezik, hogy megtévessze, megvezesse a tartalmak fogyasztóit.
  • a tömegkommunikációból hiányzik a vallásos minta közvetítése.

A szakmai diskurzus során mindenki aktívan részt vett és jó hangulatban telt el.

A műhelymunkáról szóló beszámolót készítette:

Kis Zoltán

szakmai vezető

 

Átány, 2019. április 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support